Özener Patent / Blog / Tescilli lezzette denetim zamanı
20Nisan 2017

Tescilli lezzette denetim zamanı

ANTAKYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından 2006 yılında coğrafi işaret tescili yapılarak koruma altına alınan Antakya Künefesi’ni hazırlayıp satışa sunan işyerlerinde denetim yapıldı.
Denetime, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri, Hatay Şekerciler ve Tatlıcılar Odası, TOBB Coğrafi İşaretler Uzmanı Sibel Aygün, TSE’den Aynur Beyazgül, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın coğrafi işaretler danışmanı Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener ve konuyla ilgili diğer yetkililer katıldı.
Denetim kapsamında, coğrafi işaretin tescil belgesinde oluşturulan denetim komisyonu üreticilerle bir araya geldi. Denetim komisyonu tarafından coğrafi işaretin üreticileri yerinde ziyaret edildi ve üreticilere denetimin önemi anlatılarak şartnameye uygunlukları açısından da denetim gerçekleştirildi.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, “Antakya Künefesinin tatlılar arasında, pişirme tekniği, peyniri, kadayıfıyla çok özel bir yere sahip sahiptir. 2006 yılında ‘Antakya Künefesi’ ibareli coğrafi işaretimiz Antakya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescili alınarak korunması ülkemizde sağlanmıştır. Antakya, turizm açısından ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır. Ülkemizde yapılan araştırmada 3 binin üzerinde coğrafi işaretin ve geleneksel ürünlerimizin olduğu bilinmektedir. Görülen o ki ülkemiz coğrafi işaretler konusunda büyük bir potansiyele sahiptir.. Bu kapsamda ilçemiz ile özdeşleşen coğrafi işaretlerimizden biri olan ‘Antakya Künefesi’ ise mahreç işareti ile koruma altına alınmıştır. Mahreç işaret olarak tescili yapılan coğrafi işaretimizin bölge ekonomisine ve ülke ekonomisine katkı sağlaması bizler için önemlidir. İlçemizde koruma kapsamına alınacak coğrafi işaretlerimiz için araştırmalar devam etmektedir ve neticelenmesi ile birlikte yeni başvurularımız yapılacaktır. Aynı zamanda ‘Antakya Künefesi’ ibareli Coğrafi işaretimizin Avrupa Birliği’ne başvurusu için hazırlıklarımız son aşamaya gelmiş bulunmaktadır” dedi.
TOBB Coğrafi İşaretler Uzmanı Sibel Aygün de şöyle konuştu:
“Coğrafyamızın verimli topraklarından günümüze miras olarak kalan yöresel ürünler ve coğrafi işaretlerimizin gelecek nesillere ulaşması için kayıt altına alınması gerekmektedir. TOBB bünyesinde odalarımızın ve borsalarımızın katılımlarıyla birlikte coğrafi işaretlerin gerek yurt içi ve gerekse yurt dışında değerlerinin korunmasına yönelik verilen eğitimler 2015 yılı sonucunda başvuru sayısının artmasına neden olmuştur ve bu artış her geçen gün hızla devam etmektedir. Avrupa Birliği komisyonunda tescili için başvurusu yapılan 13 coğrafi işaretten 11’i oda /borsalarımız tarafından yapılmış ve 11 ürün içerisinden Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı tescil ile sonuçlanmış bulunmaktadır. Diğer coğrafi işaretlerimizin tescili için işlemler devam etmektedir. TOBB, olarak 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu çerçevesinde coğrafi işaretlere ve geleneksel ürünler açısından getirmiş olduğu yenilikleri, Avrupa Birliği’ne başvuru süreçleri, Denetimin ve Pazarlamanın nasıl yapılacağı, tescil sahibi ve üreticilerin hukuki olarak haklarının nasıl korunacağına ilişkin bilgilendirme eğitimlerine de hız vermiştir”

BY ozenerpatent 0 Read More