Makaleler-Yazılar

Özener Patent / Makaleler-Yazılar / FARKININ FARKINDAYIM

FARKININ FARKINDAYIM

Ülkemiz yöresel ürünler coğrafi işaretler bakımından oldukça zenginlik arz etmektedir. Zira şuan Ülkemizde tescili için başvurusu yapılan ve koruma altına alınmak istenilen coğrafi işaret sayısı 288 olup bu başvuruların 128 i oda ve borsalar tarafından yapılmıştır. Aynı zamanda ülkemizde tescili yapılmış ve koruma kapsamına alınmış 191 tescilli coğrafi işaretlerimiz olup bu koruma kapsamında ki başvuru sahiplerinin 66 sı oda ve borsalar tarafından yapılmıştır.
Söz konusu bu ürünlerimiz içerisinden Avrupa Birliği Komisyonunda ilk tescil edilen ve ilk Mahreç ürün olarak “Gaziantep Baklavası” İkinci tescil edilen ancak ilk Menşe işaretli coğrafi işaretimiz ise “Aydın İnciri” ‘dir. Komisyonda tescili için “Aydın Kestanesi” , “Malatya Kayısısı”, “Afyon Sucuğu”, “Afyon Pastırması”, “İnegöl Köftesi” ibareli coğrafi işaretlerimizin işlemleri devam etmektedir.
BÜYÜK BİR MUTLULUKKTUR ki Avrupa Birliği Komisyonuna 13.05.2014 tarihinde müracaatı yapılan MALATYA KAYISISI ibareli menşe işaretli COĞRAFİ İŞARETİMİZ 13.OCAK.2017 tarihi itibariyle 3 aylık ilan kararı almış bulunmaktadır. Bu süreç içerisinde her hangi bir itiraz olmaması durumunda MALATYA KAYISISI Avrupa Birliğinde tescil edilen İkinci MENŞE İŞARETLİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN OLARAK YERİNİ ALACAKTIR.
Bunun yanı sıra Avrupa Birliği Komisyonuna tescil talepli başvurular arasında Edremit İlçemiz İle özdeşmiş olan “EDREMİT KÖRFEZİ YEŞİL ÇİZİK ZEYTİNİ” ibareli coğrafi işaretimizin ile birlikte ANTAKYA KÜNEFESİ, GİRESUN TOMBUL FINDIĞI’ nın da başvuruları için hazırlıkları hızlı bir şekilde devam etmektedir.
Ayrıca Coğrafi İşaretlerin ulusal ve uluslararası Platformlarda tanıtılması ve kullanımının artırılması ile halk bilincinin yaygınlaştırması amacını hedef almış olan OriGIn e ( Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Örgütü )’e ülkemizden üye olan özel ve tüzel kişiler ise ; Erzincan Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası, Erzurum Ticaret Borsası, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası, Yücita , Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ÖZENER PATENT, Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER), Alaşehir Ticaret Borsası, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Edremit Ticaret ve Odası ile birlikte S.S. FINDIK TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ’N (FİSKOBİRLİK) olmak üzere 14 üyesi de bulunmaktadır.
Her geçen zaman diliminde bizler için önem arz eden ve nesilden nesille uzanacak değerlerimizden olan Yöresel ürünlerimiz Coğrafi işaretlerimiz ve Geleneksel ürünlerimize daha ÇOK SAHİP ÇIKMALIYIZ.
Huriye Kayabaşı ÖZENER
ÖZENER Patent Yönetim Kurulu Başkanı
OrıGIn (Uluslararası Coğrafi İşaretler Araştırma Ağı) üyesi.